Ideala gaslagen är ett begrepp som diskuteras flitigt idag, och dess betydelse blir alltmer relevant inom olika samhällsområden. Detta ämne har fångat uppmärksamheten hos experter, akademiker och allmänheten på grund av dess inverkan på våra liv. I den här artikeln kommer vi att utforska Ideala gaslagen på djupet, analysera dess ursprung, dess utveckling över tid och dess inflytande inom olika områden. Genom ett multidisciplinärt förhållningssätt kommer vi att i detalj undersöka de olika aspekterna av Ideala gaslagen och dess relevans i den samtida världen.
Ideala gaslagen eller allmänna gaslagen beskriver sambandet mellan tryck, volym, temperatur och substansmängd hos klassiska ideala gaser. En ideal klassisk gas definieras som en gas utan annan interaktion mellan gasatomerna eller gasmolekylerna än fullständigt elastiska kollisioner, vilket inte är fallet för verkliga gaser. Avvikelserna från den ideala gaslagen för en verklig gas är dock små om gasdensiteten är mycket lägre än i den kondenserade vätskan. Därför kan formeln användas för till exempel luft.
För en sådan ideal gas gäller gasernas allmänna tillståndsekvation (p V) / T = konstant, som härleds ur Charles lag och Boyles lag. Genom att vidare använda sig av Avogadros lag erhålles den allmänna gaslagen:
där
Den ideala gaslagen kan teoretiskt härledas med hjälp av den kinetiska gasteorin, varvid förutsätts att:
Flera generaliseringar av den ideala gaslagen har gjorts. Mest känd bland dessa är van der Waals lag.
Med tillståndsekvationen eller "allmänna gaslagen" kan till exempel densiteten för luft beräknas.[1]
Då volymen är lika med massan delat med densiteten och substansmängden är massan delat med molvikten kan gaslagen omformas till
där
För luft av rumstemperatur och normalt tryck fås då, med normalt lufttryck p = 101,325 kPa, luftens molvikt M = 0,029 kg/mol, temperaturen 20 grader + 273,15 = 293,15 K och allmänna gaskonstanten R = 8,3144621 J/(mol*K)
medan till exempel densiteten för luft vid sträng vinterkyla (20 minusgrader = 253,15 K) blir
|