Hoffman (adelsätt)

I den här artikeln kommer vi att till fullo utforska den fascinerande världen av Hoffman (adelsätt). Från dess historiska ursprung till dess inverkan idag, kommer denna utforskning leda oss att förstå vikten av Hoffman (adelsätt) i våra liv. På sidorna som följer kommer vi att upptäcka de många aspekterna och dimensionerna av Hoffman (adelsätt), såväl som dess inflytande på olika aspekter av samhället. Genom intervjuer, analys och data kommer vi att undersöka hur Hoffman (adelsätt) har format våra uppfattningar och beteenden, och hur det fortsätter att vara relevant i samtiden. Utan tvekan kommer vi att ge oss ut på en avslöjande resa som hjälper oss att bättre förstå effekten av Hoffman (adelsätt) på vår nuvarande verklighet.

Adliga ätten Hoffman
StamfarJohan Hennrik Hoffman
Adlad8 mars 1715
Sverige Sveriges riddarhus
Introducerad1719
GradAdlig ätt nr 1487
† Utslocknad i Sverige
UtslocknadTidigast 1719

Den svenska adelsätten Hoffman har såvitt känt bestått av en enda person, benämnd Johan Hennrik Hoffman. Denne adlades 1715 med bibehållet namn och introducerades 1719 på svenska Riddarhuset under nummer 1487. Han uppges ha varit kapten vid ett tyskt regemente i fransk tjänst samt ha haft befattningar som stallmästare och jägmästare i nuvarande Rheinland-Pfalz, Tyskland. Ingenting är känt om hans familjeförhållanden, och ätten har sedan länge räknats som utdöd i Sverige. Elgenstierna skriver: "Han hade uti utländska makters tjänst avlagt goda prov av redligt och tappert förhållande."

Blasonering

Skiölden af Gull, hwar i står ett rödt Leijon hållandes en Korntiärfwa, emellan Ramarne, och däröfwer en blå Chef, hwari wijsar sig ett Jägarehorn af Guld. Åfwan på Skiölden står en öpen Tornerhielm hwarutur upstiger öfredelen af ett äfwenslijkt Leijon som i sielfwa Skiölden, Krantzen och Lööfwärket är af Gull, blått och Rödt, alldeles som detta Wapnet med deß egentelige färgor här hoos finnes afmålat
– Transkription: Karin Borgkvist Ljung, 2017-05-24

Källor

  • Hoffman nr 1487 på Adelsvapen-Wiki. Bygger på Gustaf Elgenstierna: Den introducerade svenska adelns ättartavlor, 1925–1936.
  • Hoffman Blasonering. Minerva. Riddarhuset. 15 september 2023. Läst 9 april 2024.