I den här artikeln ska vi ta upp ämnet Hiyal, ett ämne som har varit föremål för stort intresse och debatt de senaste åren. Hiyal har väckt blandade åsikter och har varit föremål för studier av många experter på området. Genom hela denna artikel kommer vi att analysera på djupet de olika aspekterna relaterade till Hiyal, från dess ursprung och utveckling till dess inverkan på det nuvarande samhället. Dessutom kommer vi att undersöka de olika perspektiv och förhållningssätt som finns kring Hiyal, med syftet att ge en heltäckande och berikande vision om detta ämne. Utan tvekan är Hiyal ett aktuellt ämne som förtjänar att utforskas i detalj, och vi är säkra på att den här artikeln kommer att ge ett nytt och insiktsfullt perspektiv på detsamma.
Den här artikeln har källhänvisningar, men eftersom det saknas fotnoter är det svårt att avgöra vilken uppgift som är hämtad var. (2009-10) Hjälp gärna till med att redigera artikeln, eller diskutera saken på diskussionssidan. |
Hiyal är inom islamisk rättslära ett sätt att komma runt en regel/lag. Det innebär att man tolkar en lag bokstavligt talat istället för att tolka enligt lagens syfte. Ett exempel är att det står att om en bonde vill sälja sin mark så måste grannen vara den första som får erbjudande att köpa marken. Denna lag är till för att många småbitar land ska bli en helhet.
Lagen kan kommas runt om bonden först ger bort en tunn bit land som gränsar till grannen. Då kan bonden senare sälja resten av sin mark till vem som helst för den gränsar inte längre till den första grannen.
Ett annat hiyal är när man vill komma runt förbudet med ränta. Då kan man maskera ett lån genom att sälja något värdelöst. Detta köps senare tillbaka för dubbla priset.
Hanafi-skolan och Shafi-skolan accepterar hiyal medan Maliki-skolan och Hanbali-skolan motsätter sig det.
|