Hans Geelmuyden

I dagens artikel kommer vi att utforska den fascinerande världen av Hans Geelmuyden. Från dess ursprung till dess inverkan på det moderna samhället kommer vi att fördjupa oss i dess historia, evolution och relevans i dagens värld. Hans Geelmuyden är ett ämne som har väckt intresse och nyfikenhet över tid, och genom denna artikel kommer vi att försöka belysa dess viktigaste aspekter. Med expertintervjuer, djupanalys och praktiska exempel vill vi erbjuda en heltäckande och insiktsfull bild av Hans Geelmuyden, så att våra läsare kan utöka sin kunskap och bättre förstå dess betydelse i olika sammanhang. Gör dig redo att gå in i en värld av upptäckter och reflektioner om Hans Geelmuyden!

Den här sidan handlar astronomen Hans Geelmuyden. För hans kusin biokemisten, se Hans Christian Geelmuyden, för hans sonson författaren och journalisten, se Hans Geelmuyden (författare).

Hans Geelmuyden
Född10 januari 1844
Stavern, Norge
Död1 maj 1920 (76 år)
Nordmarka, Norge
Medborgare iNorge
SysselsättningAstronom, universitetslärare[1]
ArbetsgivareUniversitetet i Oslo
Redigera Wikidata

Hans Geelmuyden, född 10 januari 1844 i Stavern, Jarlsberg og Larvik amt, död 1 maj 1920 under en skidtur i Nordmarken, omkring 5 km norr om Kristiania, var en norsk astronom. Han var son till Christian Geelmuyden och brorson till Ivar Geelmuyden.

Geelmuyden blev 1867 observator och 1890 professor i astronomi vid universitetet i Kristiania samt direktör för därvarande observatorium. Han utförde även en del astronomiska och jordmagnetiska observationsarbeten. Han publicerade åtskilliga arbeten inom den praktiska astronomin samt om zodiakalljuset med mera.

Bland de förra märks särskilt det tillsammans med Carl Fredrik Fearnley utgivna verket Zonenbeobachtungen der Sterne zwischen 64° 50' und 70° 10' nördlicher Declination auf der Universitäts-Sternwarte in Christiania angestellt (1888), vars huvudresultat ingår i den stora av Astronomiska sällskapet utgivna stjärnkatalogen.

Tillsammans med Henrik Mohn utgav Geelmuyden Elementær lærebog i astronomi (1876), under en längre tid lärobok vid de skandinaviska universiteten. En ny, fullständigt omarbetad upplaga av detta arbete utgavs av Geelmuyden ensam 1908.

Källor

  1. ^ Tjeckiska nationalbibliotekets databas, NKC-ID: mub2012732510, läst: 15 december 2022.