I artikeln vi presenterar nedan stannar vi för att reflektera över Hans Erik Engqvist. Detta tema/figur/karaktär har väckt stort intresse genom historien och genererat debatter och analyser inom olika områden. I denna mening föreslår vi att vi tar en rundtur genom de olika kanterna som utgör Hans Erik Engqvist, och går in i dess mest relevanta aspekter och dess implikationer i dagens samhälle. På så sätt kommer vi att söka fördjupa oss i dess innebörd, dess återverkningar och dess närvaro i kulturen, ge nya perspektiv och berikande kunskap om Hans Erik Engqvist.
Hans Erik Engqvist, född 2 mars 1934 i Åmål, död 18 januari 2019, var en svensk författare som skrev drygt trettio böcker, mestadels ungdomsböcker.
Flera av Engqvists böcker handlar om den dalsländska orten Bråberga (insprirerad av verklighetens Brålanda) och fotbollslaget Bråberga IF. Hans historiska ungdomsroman Ge igen! utspelar sig 1905 och handlar om arbetarnas kamp för att organisera sig. En romantrilogi (Backstusittarna, Den yttersta hämnden och Den yttersta dagen) handlar återigen om de rikas förtryck av de fattiga, men utspelas under 1800-talet. I Evald, Busse Bus och jag med flera uppföljare heter jagberättaren Hans Erik och historien verkar ha självbiografisk bakgrund från hans uppväxt i Mellerud (ett par mil norr om Brålanda). Revanschmotivet är återkommande.
Engqvist var en av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsboksförfattare och blev nominerad till Augustpriset för Tröja nummer 10.
Hans Erik Engqvist satt 1989–1997 på stol nr 8 i Svenska barnboksakademien.
|