I den här artikeln kommer vi att utforska Gyldendal på djupet, ett ämne som har fångat mångas uppmärksamhet på senare tid. När vi fördjupar oss i detta spännande ämne kommer vi att försöka belysa dess betydelse och relevans i dagens värld. Från dess ursprung till dess påverkan på samhället har Gyldendal varit föremål för debatt och analys, och i denna artikel kommer vi att försöka ta upp alla dess aspekter på ett objektivt och detaljerat sätt. Genom ett multidisciplinärt tillvägagångssätt kommer vi att undersöka de historiska, kulturella och samtida aspekterna av Gyldendal, med målet att ge våra läsare en bredare och djupare förståelse av detta fascinerande ämne.
Gyldendal, egentligen Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S, är ett danskt medieföretag med säte i Köpenhamn. Gyldendal grundades som bokhandel 1770 av Søren Gyldendal och övertogs 1809 av Jacob Deichman som 1846 överlämnade sortimentsbokhandeln och 1850 förlaget åt Frederik Vilhelm Hegel (1817-1887). Efter dennes död övertogs det av sonen Jacob Hegel (1851-1918) som 1903 blev verställande direktör för det då efter sammanslagning med bland annat Nordisk Forlag bildade AB Gyldendalske Boghandel Nordisk Forlag. Man öppnade även en filial i Norge, 1925 såld till ett norskt konsortium under namnet Gyldendal Norsk Forlag.
Det är Danmarks största och äldsta förlag. Omsättningen var 2004 674 miljoner danska kronor och antalet anställda var 387.
I Gyldendalkoncernen ingår en lång rad dotterbolag, bland andra skivbolaget Exlibris Records.