Gunda Erikson

Numera är Gunda Erikson ett ämne som har fått stort intresse i det moderna samhället. Sedan dess framträdande har Gunda Erikson skapat debatter och kontroverser, som uppmärksammats av akademiker, experter och allmänheten. Detta fenomen har utlöst en serie diskussioner som täcker olika aspekter, från dess inverkan på ekonomin till dess konsekvenser för kultur och politik. Eftersom Gunda Erikson fortsätter att vara ett relevant ämne är det avgörande att analysera dess olika aspekter och förstå hur det påverkar vårt dagliga liv. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska fenomenet Gunda Erikson och dess innebörd idag.

Gunda Erikson, född 26 september 1932 i Boliden i Skellefteå landsförsamling och död 11 juli 2022 i Örebro, var en svensk målare och hattmodist.

Erikson var autodidakt som konstnär. Hon har medverkat i separat- och samlingsutställningar i Stockholm, Örebro, Göteborg, Södertälje och samlingsutställningen Naiv konstJönköpings läns museum 1971 och 1976 samt på Kean Mason Gallery i New York 1982. Dessutom har hon medverkat på Liljevalchs vårsalong tio gånger. Hon blev Örebro läns landstings kulturstipendiat 1978.

Hennes konst bestod av detaljrika blomsterstilleben, interiörer och landskap i en naivistisk stil med dragning åt surrealism. Bland hennes offentliga arbeten märks konst på Brickebackens daghem i Örebro och i en trappuppgång i kvarteret Gillet. Erikson är representerad på Eskilstuna konstmuseum, Statens Konstråd samt vid ett flertal kommuner och landsting.

Källor

  • Konstnärer i Östergötland och Örebro län, Pedagogförlaget, sid 62
  • Svenska Konstnärer, Biografisk handbok, Wäbo förlag 1987, sid 134

Noter

Externa länkar

Gunda Erikson på konstnärslexikonet Amanda