Gullrissläktet

I den här artikeln kommer vi att utforska och analysera Gullrissläktet från olika perspektiv och infallsvinklar. Gullrissläktet är ett ämne som har väckt intresse och debatt inom olika områden, genererat motstridiga åsikter och djupa reflektioner. På dessa sidor kommer vi att fördjupa oss i de olika aspekterna som utgör Gullrissläktet, från dess historia och utveckling till dess implikationer i det samtida samhället. Dess förgreningar på det sociala, ekonomiska, kulturella och politiska området kommer att undersökas för att erbjuda en heltäckande och detaljerad vision av detta ämne som är så relevant idag. Genom en uttömmande analys försöker vi belysa Gullrissläktet och dess konsekvenser och öppnar dörren till kritisk och konstruktiv reflektion som inbjuder till överläggning och dialog.

Gullrissläktet
Gullris (S. virgaurea)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningAsterordningen
Asterales
FamiljKorgblommiga växter
Asteraceae
SläkteGullris
Solidago
Vetenskapligt namn
§ Solidago
AuktorLinné
Arter

Cirka 80 arter, i Sverige förekommer:

Se även lista över gullrisarter
Solidago virgaurea
Solidago virgaurea

Gullrissläktet (Solidago) är ett släkte av korgblommiga växter som omfattar cirka 80 fleråriga arter med klart gula blommor i toppiga klasar. De flesta gullrisarterna kommer ursprungligen från Nordamerika och de påträffas vanligen på ängar, på prärien och längs vägkanter.

Gullrisen blommar under sensommaren och hösten. Stjälkarna är vanligen hårlösa och blir mellan 60 och 150 centimeter långa. De blir förvedade nedtill. Bladen är avlånga till lansettformade. De är oftast mer eller mindre tandade.

Flera gullrisarter används som trädgårdsväxter, men de kan lätt bli ogräs. De växer i både sol och skugga och föredrar näringsrik, väldränerad jord. De förökas genom delning eller med frösådd. De självsår sig lätt. Det kanadensiska gullriset har i Sverige upptagits i listan över invasiva arter.

Arter

Naturliga hybrider

Externa länkar