Groundhog Day

I dagens värld har Groundhog Day blivit ett ämne av stort intresse och relevans inom olika samhällsområden. Från den vetenskapliga till den politiska sfären har Groundhog Day fångat uppmärksamheten hos forskare, akademiker, ledare och medborgare i allmänhet, och genererat intensiv debatt och analys kring dess implikationer och återverkningar. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska de olika aspekterna och perspektiven av Groundhog Day, undersöka dess inverkan idag och möjliga prognoser för framtiden. Från dess ursprung till dess utveckling, inklusive dess effekter på nuet, kommer vi att fördjupa oss i en fullständig och uttömmande analys av Groundhog Day, och ta upp dess positiva, negativa och kontroversiella aspekter.

För filmen med samma namn, se Måndag hela veckan.
Groundhog Day
Groundhog Day 2005.
TypFestlighet
Datum2 februari
Geografi och firareKanada Kanada
USA USA

Groundhog Day (Murmeldjursdagen) är en festlighet som firas på flera orter i USA och Kanada. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA.

Varje år den 2 februari när dagen firas ska man enligt sägen kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Ett skogsmurmeldjur (engelska: groundhog) lockas ur sitt bo. Om det är solsken och djuret ser sin egen skugga och springer tillbaka pågår vintern i ytterligare sex veckor. Om det är mulet när murmeldjuret tittar ut och stannar kvar ute kommer våren tidigt.

Utanför engelsktalande delar av världen blev traditionen känd genom filmen Måndag hela veckan (originaltitel: Groundhog Day) från 1993 med Bill Murray och Andie MacDowell i huvudrollerna.

Externa länkar