Gotisk skrift

I dagens artikel kommer vi att utforska den spännande världen av Gotisk skrift. Från dess ursprung till dess inverkan idag kommer vi att fördjupa oss i ett brett spektrum av ämnen relaterade till Gotisk skrift, och analysera dess inflytande inom olika områden och dess relevans i samhället. På dessa sidor kommer vi att upptäcka okända aspekter, överraskande data och berikande reflektioner som kommer att leda oss att förstå vikten av Gotisk skrift i den samtida världen. Gör dig redo att ge dig ut på en fascinerande resa som gör att du kan utöka din kunskap och öppna ditt sinne för nya perspektiv om Gotisk skrift.

Psalterium från 1300-talet med gotisk skrift.

Gotisk skrift, gotisk stil eller munkstil, är en samlingsbeteckning för en rad medeltida handstilar som användes i handskrivna arbeten och urkunder under 1200–1500-talen. Skrivstilen utvecklades ur den karolingiska minuskeln av senmedeltidens skrivare. Den fick under intryck av gotisk arkitektur en skarpt kantig och snirkligt utsirad form. I anfangerna, begynnelsebokstäverna, tilläts stor fantasirikedom och färgprakt.

Gutenberg med efterföljare tog intryck av den fulländning som stilen nått i de senmedeltida mäss- och koralböckerna. De första tryckstilarna, som därför efterbildade den gotiska stilen, trängdes så småningom undan av frakturstilen och den modernare antikvan. En engelsk/nederländsk moderniserad efterbildning kallas black letters.

I modern tid har ibland beteckningen "gotisk skrift" även använts om frakturstil.

Källor

  1. ^ Dahl Svend, red (1957) (på danska). Nordisk håndbog i bibliotekskundskab. 1, Videnskabshistorie. Boghistorie. København: Hassing. sid. 192. Libris 1191132 
  2. ^ Munkskrift i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1913)