Idag går vi in i den fascinerande världen av Gnutella, ett ämne som har väckt intresse hos många genom åren. Sedan dess uppkomst har Gnutella varit föremål för studier, debatt och kontroverser, vilket gör det till ett extremt relevant ämne idag. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Gnutella, från dess ursprung till dess inverkan på det nuvarande samhället. Utan tvekan är detta ett ämne som inte lämnar någon oberörd, och vi är säkra på att du kommer att hitta fascinerande och intressant information om Gnutella i följande rader. Följ med oss på denna upptäckts- och läranderesa!
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2025-03) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Gnutella är ett peer-to-peer-system för fildelning.
Gnutella skapades av Justin Frankel, Winamps skapare, samt Tom Pepper och släpptes via företaget Nullsofts webbplats. På grund av hot om juridiska åtgärder togs programmet snabbt bort därifrån. Gnutella hann dock laddas ned av tillräckligt många för att kunna spridas obehindrat efter detta. Dessutom släpptes även källkoden under en så kallad GNU General Public License (GPL) vilket möjliggjorde vidareutveckling av programmet. Detta i sin tur ledde till att en mängd olika kopior spreds över Internet med olika namn och egenskaper.
Exempel på klientprogramvaror är BearShare, Limewire, Gtk-Gnutella samt Frostwire.