Franz Beck

Ämnet för Franz Beck är ett ämne som har skapat intresse och debatt över tid. Oavsett om det beror på dess inverkan på våra liv, dess historiska relevans eller dess påverkan på samhället, har Franz Beck varit föremål för reflektion och studier. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Franz Beck, från dess ursprung till dess utveckling idag. Vi kommer att analysera dess betydelse i olika sammanhang och hur den har präglat den offentliga agendan. Dessutom kommer vi att undersöka åsikter och uppfattningar om Franz Beck och hur det har format vårt sätt att relatera till världen omkring oss. Med hjälp av en multidisciplinär ansats kommer vi att försöka belysa detta fascinerande och ofta komplexa ämne, med målet att ge en djupare och bredare förståelse av Franz Beck.

Franz Beck
Född22 mars 1814
Gau-Bickelheim, Tyskland
Död15 maj 1888 (74 år)
Stockholm
Medborgare iSverige
SysselsättningBokbindare
BarnJohan Viktor Beck (f. 1852)
Julia Beck (f. 1853)
FöräldrarDominique Beck
Utmärkelser
Litteris et Artibus (1882)
Litteris et Artibus (1882)
Redigera Wikidata

Franz Beck, född 22 mars 1814 i Rhen-Hessen, död 15 maj 1888 i Stockholm, var en svensk bokbindare.

Beck var son till borgmästaren i Gau-Bickelheim Domenique Beck och hans hustru Catharina Carlin. Han kom till Stockholm 1840 och blev 1843 bokbindarmästare. Han sökte på flera sätt att utveckla bokbindarkonsten och blev en av samtidens förnämsta svenska bokbindare. Redan från början specialiserade han sig på praktutgåvor. Under 1840- och 1850-talet använde han ofta pärl- och stramaljbroderier för sina bokpärmar, senare silverbeslag eller träsniderier, monterade mot siden- eller sammetsbakgrund.

Han tilldelades 1882 medaljen Litteris et Artibus.

Frans Beck var far till bokbindaren Johan Viktor Beck och konstnären Julia Beck. Han är begravd på Katolska kyrkogården i Stockholm.

Källor

Fotnoter