Fotoskolan STHLM

Ämnet Fotoskolan STHLM är ett ämne som genererat stort intresse och genomslag i samhället de senaste åren. Sedan dess uppkomst har Fotoskolan STHLM varit föremål för debatt, studier och analys inom olika områden, oavsett om det är inom politik, kultur, vetenskap eller teknik. Fotoskolan STHLM har lyckats fånga experternas och allmänhetens uppmärksamhet och genererat ett brett spektrum av åsikter och ståndpunkter kring dess innebörd, implikationer och återverkningar på samhället. I den här artikeln kommer vi att noggrant utforska effekten och innebörden av Fotoskolan STHLM i olika sammanhang, identifiera dess trender och möjliga framtida prognoser.

Fotoskolan STHLM, eller Fotoskolan i Stockholm, bedriver yrkeshögskoleutbildningarna Visuell Kommunikatör Fotograf och Bildbehandlare inom det fotografiska yrkesområdet. Skolan är en del av Folkuniversitetet. Fotoskolan STHLM är Sveriges enda utbildare med två yrkeshögskoleutbildningar inom fotografisk bild och en av två utbildare, tillsammans med Nordens Fotoskola, som bedriver fotografisk yrkeshögskoleutbildning.

Historik

Fotografen Christer Strömholm startade tillsammans med filmaren Tor-Ivan Odulf kursen fotografisk formgivning, i Kursverksamhetens regi 1956. Den kom senare att kallas Kursverksamhetens Fotoskola, Fotoskolan eller Christer Strömholms fotoskola. Utbildningen drevs med Christer Strömholm som rektor från och med 1962. När skolan lades ned 1974 bildades istället Grundkurs för fotografisk utbildning - GFU. Med bas från GFU skapades 1983 Nordens fotoskola vid Nordens folkhögskola. GFU lades ned efter kursavslut vårterminen 2017.

Fotoskolan återstartade på 1990-talet. Fotoskolan STHLM har HT 19 114 studerande och är belägen på Kungstensgatan 45 i Vasastan. Skolchef är sedan 1997 Mikael Cronwall. På Fotoskolan STHLM bedrivs yrkeshögskoleutbildningarna Visuell kommunikatör Fotograf och Bildbehandlare. Utbildningarna är helt yrkesinriktade, 2,5 år långa heltidsutbildningar som bedrivs inom yrkeshögskolan. Detta innebär bland annat ett starkt stöd från arbetslivet och att utbildningarna omfattar kurserna Lärande i arbete - LIA1 och LIA 2. Ett annat ord för LIA är praktik.

Yrkeshögskoleutbildningen Visuell kommunikatör Fotograf utbildar mot en delvis ny yrkesroll inom skapande av visuella uttryck.s med Nordens fotoskola de enda kvarvarande yrkeshögskoleutbildningarna i fotografi i Sverige. Utbildningen är tillsamman Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare utbildar mot efterbearbetning/postproduktion av fotografisk och rörlig bild; bildbehandling, retusch, montage och färghantering. Utbildningen är Sveriges enda i sitt slag.

Anmärkningar

Referenser

Externa länkar