Forza Italia

I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av Forza Italia och hur den har påverkat olika områden i samhället. Sedan dess uppkomst har Forza Italia väckt stort intresse och genererat relevanta diskussioner kring dess betydelse. Genom historien har Forza Italia varit en källa till studier och reflektion, och dess inflytande har markant präglat utvecklingen av olika discipliner. I denna mening är det relevant att analysera hur Forza Italia har utvecklats över tid och vad dess roll har varit i att forma den verklighet vi lever i. Dessutom kommer vi att ta upp de olika perspektiven och åsikterna kring Forza Italia, för att förstå dess verkliga dimension och omfattning. Genom en djup och objektiv analys försöker den här artikeln erbjuda en heltäckande vision av Forza Italia och dess implikationer idag.

Den här artikeln handlar om partiet Forza Italia, som existerade 1994–2009. För partiet Forza Italia, som bildades 2013, se Forza Italia (2013).
Forza Italia
Sede Nazionale Forza Italia (roma).JPG
Partikansliet i Rom.
PartiordförandeSilvio Berlusconi
Grundat18 januari 1994
Upplöst27 mars 2009
Politisk ideologiKonservatism
Europeiskt samarbetsorganEuropeiska folkpartiet (EPP)
Politisk grupp i EuropaparlamentetEPP-ED
Färg(er)Blå

Forza Italia (FI) (italienska för ’Framåt Italien’) var ett konservativt politiskt parti i Italien med högkvarter i Rom. Partiledare var Silvio Berlusconi, som var Italiens konseljpresident efter valet 2004. Berlusconis koalition förlorade dock parlamentsvalet i april 2006 mot Romano Prodis Olivträdsalliansen. Efter valet i april 2008 tillträdde han återigen regeringschefsposten.

Partiet grundades av den tidigare nämnde pertiledaren jämte Antonio Martino, Mario Valducci, Antonio Tajani, Marcello Dell'Utri, Cesare Previti och Giuliano Urbani. Som alla italienska partier, utom kommunisterna, hade Forza Italia ett nära band till katolska kyrkan men partiet hade även många icke-katolska medlemmar. Partiet gav ofta sina parlamentsledamöter rätt att rösta som de behagar i moraliska frågor, som exempel kan nämnas stamcellsforskning. Partiet var delat och olika grupper stred internt. Bland dem kan nämnas: kristdemokrater, socialdemokrater, centerliberaler och liberaler. Partiets interna demokrati ifrågasattes.

Forza Italia var det ledande partiet i valallianser som Frihetens hus och Frihetens folk[1]. Partiet upphörde den 27 mars 2009 för att istället ingå i det nya partiet Frihetens folk tillsammans med Nationella alliansen.

Källor

  1. ^ Berlusconi favorit inför helgens val, SVT Nyheter, 11 april 2008