Folkrepubliken Kinas statsråd

I den här artikeln kommer vi att utforska en mängd olika aspekter relaterade till Folkrepubliken Kinas statsråd, från dess ursprung till dess nuvarande påverkan på samhället. Vi kommer att analysera dess utveckling över tid, såväl som dess relevans i det aktuella sammanhanget. Dessutom kommer vi att undersöka de olika perspektiv och åsikter som finns kring Folkrepubliken Kinas statsråd, med syftet att erbjuda en heltäckande vision som gör att vi kan förstå dess sanna innebörd. Genom denna djupgående analys försöker vi ge läsaren en bredare och mer fullständig förståelse av Folkrepubliken Kinas statsråd, och tar upp alla relevanta aspekter som omfattar detta ämne.

Ziguangge-paviljongen i Zhongnanhai, där Statsrådet har sitt säte.

Folkrepubliken Kinas statsråd (traditionell kinesiska: 國務院; förenklad kinesiska: 国务院; hanyu pinyin: Guówùyuàn) är det officiella namnet på Kinas centralregering. Statsrådet utses av Nationella folkkongressen och står i ansvar kongressens och ständiga utskott när kongressen inte är i session. Statsrådet leds av premiärministern och består av cheferna för statens ministerier och organ.

Statsrådet har sitt säte i Zhongnanhai, som det delar med Kinas kommunistiska parti. Statsrådet består totalt av cirka 50 personer och landets premiärminister är för närvarande Li Qiang.

Statsrådets viktigaste ledamöter

Ämbete Innehavare Ämbetsperiod
Folkrepubliken Kinas premiärminister Li Qiang 2023-
Folkrepubliken Kinas vice premiärminister Ding Xuexiang (förste) 2023-
He Lifeng (andre) 2023-
Zhang Guoqing (tredje) 2023-
Liu Guozhong (fjärde) 2023-
Stadsrådets generalsekreterare Wu Zhenglong 2013-
Finansminister Liu Kun 2018-
Utrikesminister Qin Gang 2022-
Försvarsminister Li Shangfu 2023-
Utbildningsminister Huai Jinpeng 2021-
Näringsminister Wang Wentao 2020-
Ordförande i nationella hälsokommissionen Ma Xiaowei 2018-
Ordförande i Nationella kommissionen för utveckling och reform Zheng Shanjie 2023-
Transportminister Li Xiaopeng 2016-
Civilminister Tang Dengjie 2022-
Chef för Kinas folkbank Yi Gang 2018-

Källor

  1. ^ Britta Kinnemark-Lander, Torbjörn Lodén och Annika Söderman-Wirén. Stor oreda under himlen : politik, utbildning och kultur i Kina sedan kulturrevolutionen (Stockholm: Prisma, 1979), s. 16f.
  • Halvarson, Arne (1987). Statsskicket i elva länder: en faktasamling (9. uppl.). Solna: Esselte studium. Libris 637377. ISBN 9124345695