Finska litteratursällskapet

I den här artikeln ska vi fördjupa oss i den spännande världen av Finska litteratursällskapet. På sidorna som följer kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Finska litteratursällskapet, från dess ursprung till dess senaste applikationer. Finska litteratursällskapet är ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen, och när vi går framåt i vår forskning kommer vi att upptäcka orsakerna bakom dess fascination. Genom intervjuer, forskning och vittnesmål kommer vi att fördjupa oss i Finska litteratursällskapet för att förstå dess inverkan och relevans i dagens samhälle. Gör dig redo att upptäcka en ny värld genom Finska litteratursällskapets ögon!

Finska litteratursällskapet
Finska litteratursällskapets huvudbyggnad på Regeringsgatan i stadsdelen Kronohagen i Helsingfors
FörkortningSKS
Bildad1831
SäteHelsingfors, Finland Finland
Officiella språkFinska
Svenska

Finska litteratursällskapet (finska Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS), är en finländsk organisation. Organisationens ändamål är att främja det finska språket och den finska litteraturen samt folkloristiken. Litteratursällskapet grundades år 1831 av folk i kretsen runt Helsingfors universitet, bland andra Elias Lönnrot och Erik Alexander Ingman, och spelade en stor roll i utvecklingen av 1800-talets fennomani i Finland.

Byggnaden

Finska litteratursällskapets huvudbyggnad ligger på Regeringsgatan i stadsdelen Kronohagen i Helsingfors. Byggnaden är byggd efter ritningar av arkitekten Sebastian Gripenberg och stod färdig år 1890. Sällskapets före detta tryckhus ligger på Lönnrotsgatan i stadsdelen Kampen. Tryckhuset byggdes ursprungligen år 1840. Finska litteratursällskapet flyttade in i huset år 1877.

Finnish Literature Exchange

Huvudartikel: FILI

FILI – Finnish Literature Exchange grundades år 1977 som en del av Finska litteratursällskapet med syfte att sprida finländsk litteratur - finsk, finlandssvensk och samisk litteratur - internationellt.

Referenser

Noter

  1. ^ Henrikson, Alf (1985). Ända från Vendelkråka: en nordisk kronologi. Trevi. sid. 295. ISBN 978-91-7160-706-5. Läst 27 augusti 2024 
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 12 november 2014. https://web.archive.org/web/20141112164731/http://www.finlit.fi/fili/sv/fili-sv/grundverksamhet/. Läst 6 augusti 2014. 

Se även

Externa länkar