Finntorp

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Finntorp och utforska dess ursprung, utveckling och relevans idag. Från dess tidigaste rötter till dess inverkan på det moderna samhället har Finntorp spelat en betydande roll inom olika områden och fångat uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och intressen. Genom detaljerad analys kommer vi att undersöka de nyckelaspekter som har bidragit till Finntorps popularitet och relevans, samt dess inflytande på samtidskulturen. Med ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt kommer vi att ta upp de olika aspekterna av Finntorp, från dess historiska betydelse till dess inverkan på teknik och innovation, vilket ger en heltäckande bild av dess betydelse i dagens värld.

Finntorp sett från gångbron över Värmdövägen i september 2010.

Finntorp är ett område i kommundelen Sicklaön inom Nacka kommun, Stockholms län. Finntorp gränsar till Alphyddan och Sickla i väst och sydväst, av skol- och idrottsområdet kring Nacka gymnasium i öst, av Värmdöleden i norr och av Värmdövägen och Saltsjöbanan i söder. Finntorp består av både bostäder och arbetsplatser. Bebyggelsen är en blandning av villor, radhus och lägenheter i höghus och ingår i tätorten Stockholm. Enligt befolkningsstatistik från 2005 bor det 2 262 personer i Finntorpsområdet.

Mitt i den södra delen av Finntorp ligger Nacka kyrka. I den västra delen ligger naturområdet Svindersberg.

Historia

Namnet har stadsdelen fått efter torpet Finntorp som på senare delen av 1800-talet lydde under Stora Sickla gård. Torpet hette då Sjöstugan och ägdes av Matts Mattsson. Han efterträddes av en finländsk arrendator och namnet ändrades till Finntorp.

Under 1800-talets slut byggdes flerfamiljsvillor i Finntorp som en följd av behovet av bostäder till de anställda i det allt växande industriella Sickla. Efter 1949 års stadsplan växte bostadsområden fram och även en mindre centrumbildning. I slutet av 1950-talet utvidgades Finntorps centrum och fyra åttavåningshus byggdes i dess anslutning. Under slutet av 1970-talet byggdes ett bostadsområde med lägenheter i radhusliknande trevåningshus nordost om kyrkan. Under nästkommande decennium uppfördes ett servicehus i området. Under 2000-talet så har mindre kompletteringar med bostäder gjorts kring Tallidens skola och flera bostäder har totalrenoverats.

Källor

  1. ^ ”Finntorp med Finntorp Centrum, Setterwallska villan & Nacka kyrka”. Nyheter från Henriksdal, Kvarnholmen, Saltsjöqvarn & Finnboda. https://vastrasicklao.se/bostadsomraden/finntorp/. Läst 2 januari 2023. 

Externa länkar