Evert (fartyg)

I den nuvarande miljön där informationen är så varierad och riklig är det viktigt att vara medveten om Evert (fartyg), eftersom detta ämne/person/datum är relevant inom olika områden och sammanhang. Från dess påverkan på samhället till dess påverkan på populärkulturen är det väsentligt att förstå vikten av Evert (fartyg) för att förstå den värld vi lever i. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Evert (fartyg), analysera dess relevans i historien, dess inverkan på nuet och möjliga prognoser för framtiden. Det är avgörande att vara informerad om Evert (fartyg) för att få en komplett och uppdaterad syn på samhället och omvärlden.

Tyska everten Petrine i Mälaren, 2023
Potatisevertar i Hamburg, 1887

En evert (danska: evert, tyska: Ewer, plattyska: Ever) är ett flatbottnat segelfartyg, som ursprungligen kommer från Friesland och är konstruerat för flodfart och för seglats på Vadehavet. Ursprungligen saknade den köl, men är i stället utrustad med läbord. Namnet kommer från medelstidsnederländskans "envarer“, som syftade till att tidigare fartyg av denna typ kunde seglas av en man.

Everten har gaffelsegel och kan vara enmastad eller tvåmastad. Tvåmastade evertar har en aktre mesanmast, som är tydligt kortare än stormasten. De evertar som byggts i Nordtyskland är genomsnittligt 16 meter långa och fyra meter breda.

Från 1300-talet och fram till slutet av 1800-talet användes evertar för att transportera salt från Lüneburg till Lübeck och Hamburg via floden Ilmenau. Mer än 50 av dessa fartyg seglade på floden på 1500- och 1600-talen. De var 15 till 20 meter långa och kunde lasta upp till 20 ton. De var den mest använda fartygstypen i Tyskland på 1800-talet.

Evertar i Danmark

  • Rebekka af Fanø, som byggdes 1921 i NordbyFanø
  • Museifartyget Johanne Dan, som byggdes på Raun Bybergs Skibsbyggeri i Esbjerg 1972 som en kopia av den ursprungliga everten Johanne, som byggdes i Ribe 1867 för timmerhandlaren Jørgen Lauritzen.

Bildgalleri

Se även

Referenser

  • Denna artikel är delvis baserad på artikeln på tyskspråkiga Wikipedia.

Noter