Euthydemos I

I dagens värld har Euthydemos I blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av människor. Vikten av Euthydemos I har genererat många debatter och motstridiga åsikter, vilket visar komplexiteten och betydelsen av detta ämne idag. Från akademi och vetenskap till folkligt intresse, Euthydemos I har fångat uppmärksamheten hos individer i alla åldrar och intressen. Mitt i den digitala eran och globaliseringen har Euthydemos I positionerat sig som en central axel i diskussionen om samtida frågor och genererat djupa analyser och reflektioner kring deras påverkan på samhället. I den här artikeln kommer vi att utforska olika perspektiv på Euthydemos I och dess relevans i dagens värld.

Euthydemos I av Baktrien, även känd som Euthydemos från Magnesia, död kanske 184 f.Kr, var hellenistisk kung i Baktrien. Kronologin för hans och sonens regentskap är något osäkra.

Silvermynt föreställande Euthydemos. Hans mynt kopierades av andra folk även efter hans död

Euthydemos var en grek från Magnesia vid Meander som störtade satrapen Diodotos II omkring 225 f.Kr. och blev härskare av Baktrien. Antiochos den store anföll år 208 f.Kr. Baktrien som en del av sitt mål att återerövra de östra provinserna, segrade vid Harirud, och belägrade Eythydemos i Zariaspa-Baktra. Dock förändrades läget när Euthydemos skickade sin son Demetrios för att förhandla. Antiochos blev imponerad av Demetrios, och erkände år 206 Euthydemos som konung samt lovade sin dotter åt Demetrios i utbyte mot Euthydemos krigselefanter. Hans rike utökades mycket, framförallt av sonen som erövrade Kabul-området och Punjab i Indien, och ätten var både rik och mäktig.

Källor

  1. ^ ”EUTHYDEMUS – Encyclopaedia Iranica”. www.iranicaonline.org. http://www.iranicaonline.org/articles/euthydemus. Läst 25 maj 2020. 
  2. ^ ”Euthydemos I”. Nationalencyklopedin. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/euthydemos-i. Läst 25 maj 2020. 
  3. ^ Smith, William (1870). Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. Boston, Little. http://archive.org/details/dictionaryofgre01smituoft. Läst 25 maj 2020 
  4. ^ Henrikson, Alf (1978). Alla Tider