Eugène Viollet-le-Duc

Ämnet Eugène Viollet-le-Duc är utan tvekan ett ämne som väcker stort intresse och har en betydande inverkan på dagens samhälle. Eugène Viollet-le-Duc har under flera år varit föremål för debatter, forskning och reflektioner inom olika områden, eftersom dess relevans omfattar politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och miljömässiga aspekter. Genom historien har Eugène Viollet-le-Duc varit föremål för olika tolkningar och tillvägagångssätt, vilket visar på dess komplexitet och betydelse för mänskligheten. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i världen av Eugène Viollet-le-Duc för att analysera dess implikationer och dess inflytande på dagens samhälle.

Eugène Viollet-le-Duc
Eugène Viollet-le-Duc.
Fotografi av Félix Nadar.
Personfakta
NationalitetFransk
Född27 januari 1814
FödelseplatsParis, Frankrike
Död17 september 1879 (65 år)
DödsplatsLausanne, Schweiz
Arbeten
Betydande projektRestaurering av Sainte-Madeleine i Vézelay och slottet Château de Pierrefonds
Utmärkelser och priserRoyal Gold Medal (1864)
Signatur
Hitta fler artiklar i
Arkitekturportalen
KulturNav

Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, född 27 januari 1814 i Paris, död 17 september 1879 i Lausanne, var en fransk arkitekt, främst ihågkommen för sina restaureringar av medeltida byggnader såsom kyrkan Sainte-Madeleine i Vézelay och slottet Château de Pierrefonds. Även takryttarenNotre-Dame-katedralen i Paris, som rasade i branden den 15 april 2019, var ett av hans verk.

Viollet-le-Duc vurmade för den gotiska arkitekturen och det han uppfattade som principerna bakom dess konstruktion. I sina renoveringar av medeltida byggnader utgick han från för samtiden mycket noggranna arkeologiska undersökningar, som förutom gotiken även omfattade romaniken och renässansen. Han noterade[förtydliga] och tecknade av möbler, kläder, musikinstrument och rustningar.

I sin egen formgivning var Viollet-le-Duc osentimental och rationell. Han använde sina historiska kunskaper till innovativa konstruktioner i moderna material som gjutjärn.

Den svenske arkitekten Helgo Zettervall tog starka intryck av Viollet-le-Duc.

Se även

Källor

Externa länkar