Erik Dahlbergsallén

I dagens värld har Erik Dahlbergsallén blivit ett ämne av stort intresse och betydelse för en lång rad människor i olika sammanhang. Oavsett om det är på det professionella, akademiska, politiska eller sociala området, intar Erik Dahlbergsallén en relevant plats och är i centrum för många diskussioner och debatter. Dess inverkan och relevans överskrider gränser och kulturer, vilket gör det till ett ämne av universellt intresse. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter och aspekter relaterade till Erik Dahlbergsallén, analysera dess inflytande, dess implikationer och dess plats i det samtida samhället. Dessutom kommer vi att undersöka några perspektiv och tillvägagångssätt för att bättre förstå komplexiteten och betydelsen av Erik Dahlbergsallén i dagens värld.

Allén norrut, 2010.
Djursborg 5, Erik Dahlbergsallén 3.

Erik Dahlbergsallén är en gata i stadsdelen Östermalm i centrala Stockholm, som sträcker sig mellan Valhallavägen och Karlaplan. Infart från Valhallavägen eller Karlaplan är ej möjligt.

Historik

Fram till 1972 var Erik Dahlbergsallén en del av Erik Dahlbergsgatans sträckning söder om Valhallavägen. Från 1910-talet, när kvarteren i omgivningen stadsplanerades, och fram till 1931 hette gatuavsnittet Hjorthagsvägen (ej att förväxla med dagens Hjorthagsvägen i stadsdelen Hjorthagen). I samband med bygget av kvarteret Fältöversten fick gatan sitt nuvarande namn. Den ursprungliga gatunumreringen kvarstår dock. Namnet på gatan kommer från greve och fältmarskalk Erik Dahlbergh (1625-1703).

Bebyggelsen

Den äldre bebyggelsen längs gatans västra sida härstammar från 1910- och 1920-talen. Bland bostadshusen märks fastigheten Djursborg 5, Erik Dahlbergsallén 3 från 1914 som enligt Stadsmuseet i Stockholm bedöms ha "synnerligen höga kulturhistoriska värden". På östra sidan upptas hela gatans sträckning av inköps- och bostadskvarteret Fältöversten som invigdes 1973.

Källor

Externa länkar