I dagens värld är Endel Köks ett ämne som har fångat alla människors uppmärksamhet, oavsett om det beror på dess historiska relevans, dess inverkan på det moderna samhället eller dess inflytande på utvecklingen av teknik. I århundraden har Endel Köks varit föremål för studier, debatt och kontroverser, och dess betydelse fortsätter att öka. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Endel Köks, från dess ursprung till dess inflytande idag, med tanke på dess inverkan på olika områden i det dagliga livet. Vi kommer också att undersöka åsikter och perspektiv hos experter inom området, med målet att erbjuda en bred och heltäckande översikt av detta fascinerande ämne.
Endel Köks, född 21 april 1912 i Tartu i Estland, död 25 november 1983 i Örebro, var en estnisk grafiker, tecknare och målare. Han var son till fabrikören Eduard Kõks och Eugenie Tomson.
Köks studerade vid Konstakademien Pallas i Tartu 1934–1940, samt under resor till Finland och Frankrike 1938, Tyskland 1943 och Danmark 1950. I Sverige ställde han ut separat på Örebro konstmuseumn och Uppsala 1951, Örebro 1954 och Karlskoga 1955. Han deltog i samlingsutställningen Baltiska konstnärer på Liljevalchs konsthall i Stockholm 1946. Han deltog dessutom i ett flertal internationella utställningar, bland annat i München 1947. Amsterdam 1949, Köpenhamn 1950, New York 1953
Hans produktion bestod av landskap, porträtt, stilleben, collage, bokillustrationer, momumentalmålningar och figurkompositioner.
Köks är representerad på Eesti Kunstimuuseum i Tallinn samt konstmuseerna i Tartu och i Ulm, Tyskland, Örebro läns museum och Örebro läns landsting[1].