Eduard Brendler

Numera är Eduard Brendler ett återkommande tema i våra liv. Sedan dess uppkomst har den genererat en stor inverkan på samhället och orsakat betydande förändringar i vårt sätt att leva och relatera till vår miljö. Det spelar ingen roll om du är expert på området eller bara hobby, Eduard Brendler har fångat allas uppmärksamhet, genererat passionerade debatter och väckt ett ökande intresse. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska effekten av Eduard Brendler på olika aspekter av våra liv, analysera dess implikationer och överväga dess inflytande i framtiden.

Eduard Brendler
Född4 november 1800
Dresden
Död16 augusti 1831 (30 år)
Stockholms stad, Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningKompositör, flöjtist, bokhållare
FöräldrarJohann Franz Brendler
Redigera Wikidata

Frans Fredrik Eduard Brendler, född 4 november 1800 i Dresden, död 16 augusti 1831, var en svensk-tysk tonsättare.

Biografi

Brendler föddes i Dresden som son till Johann Franz Brendler och hans hustru Henriette Louise Stölzel. Fadern flyttade i Brendlers barndom över till Sverige och blev hovkapellist i Göteborg.

Fadern hade bestämt köpmansyrket för sin son och satte honom, trots att han redan visat ovanliga anlag för musik, på ett handelskontor i Visby. Här stannade den unge Brendler fram till 1823, då han återkom till Stockholm och vann allmänt bifall som flöjtist i Harmoniska Sällskapets orkester och bosatte sig i huvudstaden som musiklärare.

Han framträdde snart även som kompositör och vann stor uppskattning även här. Bland hans främsta verk kan nämnas större delen av musiken till operan Ryno (senare fullbordad av Oscar I), melodramerna Spastaras död med text av Bengt Lidner, samt Edmund och Clara, en symfoni för stor orkester, samt en mängd pianokompositioner och sånger, varav Amanda, en tonsättning av Erik Johan Stagnelius dikt torde vara en av de mer kända.

Han avled 1831, kort efter att ha blivit invald som ledamot 266 av Kungliga Musikaliska Akademien.

Källor

Noter

  1. ^ Frans Fredric Eduard Brendler, Svenskt biografiskt lexikon, Svenskt Biografiskt Lexikon-ID: 16938.
  2. ^ Levande Musikarv-ID: rendler-eduard, läst: 12 januari 2018.
  3. ^ Frans Fredric Eduard Brendler, Svenskt biografiskt lexikon, Svenskt Biografiskt Lexikon-ID: 16938, läst: 12 augusti 2017.

Vidare läsning

Externa länkar