Designarkivet

I artikeln med titeln Designarkivet kommer ett ämne av stor relevans och intresse för en bred publik att tas upp. Under de kommande raderna kommer betydelsen och inverkan av Designarkivet i dagens samhälle att analyseras på djupet, liksom dess historiska relevans och dess framtida projektion. Olika perspektiv och synpunkter på Designarkivet kommer att utforskas, i syfte att erbjuda läsarna en komplett och balanserad syn på detta ämne. Dessutom kommer möjliga implikationer och konsekvenser av Designarkivet, såväl som möjliga lösningar eller tillvägagångssätt för att möta de utmaningar det innebär, att undersökas. Sammanfattningsvis syftar denna artikel till att ge en global och djupgående titt på Designarkivet, för att berika kunskap och förståelse för ett ämne av stor relevans idag.

Designarkivet, är ett i augusti 2006 invigt arkiv för svensk formgivning vid Pukebergs glasbruk i Nybro. Kalmar konstförening är huvudman för verksamheten.

Designarkivets samlingar började byggas upp 1978 under namnet Arkiv för Svensk Formgivning på initiativ av Erik Broman, dåvarande chef för Kalmar konstmuseum, under vilket det sorterar. Det skapades för att förhindra att betydelsefullt material inom formgivning skulle förloras eller genom de företagsnedläggningar, nedskärningar och företagsuppköp som började i slutet av 1950-talet. De första skisserna som donerades arkivets ägo var utförda av Arthur Percy och kom från Gefle Porslinsfabrik, Gullaskrufs glasbruk och Karlskrona Porslinsfabrik.

För närvarande finns drygt 120 000 objekt registrerade i det gamla arkivregistret, fördelade på ungefär 700 formgivare, bland andra. Viola Gråsten, Erik Höglund, Nils Landberg, Axel Larsson, Rune Monö, Barbro Nilsson, Nils Strinning och Göta Trägårdh. En stor del av Designarkivet samling ligger i textila material, på grund av aktiv insamling av textilintresserade intendenter såsom Inga Lindén och Birgitta Faxe. Samlingen fokuserar på skisser och designprocesser för industriell formgivning men innefattar också provtryck, metervaror, föremål och allehanda referensmaterial.

Designarkivets verksamhet bedrivs under Kalmar konstförenings paraply och är en systerorganisation till Kalmar konstmuseum.

Källor

Noter

  1. ^ ”Kalmar konstförening | Kalmar konstmuseum”. www.kalmarkonstmuseum.se. http://www.kalmarkonstmuseum.se/om-kalmar-konstmuseum/kalmar-konstforening/. Läst 29 oktober 2015. 
  2. ^ Designarkivet används också som en beteckning på en i maj 2007 invigd enhet inom Centrum för Näringslivshistoria i Bromma, vilken har arkivhandlingar, föremål och fotografier som rör svensk designhistoria från tidigt 1800-tal fram till idag.

Externa länkar