Numera är Datoranimering ett ämne som har fått stor relevans i samhället. Med teknikens framsteg och tillgång till information är fler och fler människor intresserade av att lära sig om Datoranimering och dess implikationer i dagens värld. Oavsett om det kommer från ett historiskt, vetenskapligt eller kulturellt förhållningssätt, har Datoranimering fångat fantasin hos människor i alla åldrar och bakgrunder. I den här artikeln kommer vi att utforska några nyckelaspekter av Datoranimering, från dess ursprung till dess nuvarande inverkan, i syfte att belysa ett ämne som fortsätter att vara föremål för debatt och reflektion idag.
Datoranimering eller Datoranimering (ibland CGI-animering efter engelskans Computer Generated Images), är animering baserad på datorgrafik.
Sedan slutet av 1900-talet har datoranimering blivit ett vanligt inslag i till exempel film. Industrial Light and Magic och Pixar Animation Studios (som gjorde Toy Story, den första datoranimerade långfilmen någonsin) är två stora företag som har skapat flera filmer med betydande inslag av datoranimationer. Detta ska inte förväxlas med CGI (datorgenererade bilder) som innefattar alla sorters datorgenererade verk, inte bara animeringar.
Som exempel på filmer med datoranimering kan nämnas Rovdjuret (1987) som var en av pionjärfilmerna för datorgenererade effekter. I filmen Willow (1988) användes morfning kommersiellt för första gången. De avancerade kameraåkningarna i Disneys Skönheten och odjuret (1991) var ett tidigt inslag av datoranimering.
Datoranimering används också vanligen i datorspel.
|