Curt Tallroth

I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av Curt Tallroth och allt det har att erbjuda. Från dess inverkan på samhället till dess implikationer inom det vetenskapliga området är Curt Tallroth ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos många människor runt om i världen. På dessa sidor kommer vi att analysera dess utveckling över tid och dess relevans i det aktuella sammanhanget. Det spelar ingen roll om du är expert på området eller bara nyfiken på att lära dig mer om det, den här artikeln ger dig en komplett och berikande inblick i Curt Tallroth. Gör dig redo att fördjupa dig i en upptäckts- och kunskapsresa!

Curt Tallroth
Född11 maj 1920[1]
Harbo församling[1], Sverige
Död16 november 2001[1] (81 år)
Harbo församling[1], Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningViolinist, nyckelharpist
SläktingarIvar Tallroth (syskon)
Sven Tallroth (syskon)
Artur Tallroth (syskon)
Utmärkelser
Zornmärket i silver (1954)[2]
Redigera Wikidata

Kurt August Tallroth född 11 maj 1920 i Harbo församling, Västmanlands län, död 16 november 2001 i Harbo församling, Västmanlands län[3], var en nyckelharps-, fiol- och klarinettspelman från Harbo, Uppland.

Tallroth växte upp i den nu övergivna byn Ransta, Uppland i en familj med tolv syskon. Familjen var mycket musikalisk och utöver Curt kom även tre av hans syskon att bli spelmän. Han kom tidigt i kontakt med spelmannen August Bohlin som bodde i Harbo under 1920-talet och han lärde sig många av hans låtar. Tallroth blev även riksspelman. Curt Tallroth är släkt[förtydliga] med Roger Tallroth.

Diskografi

  • 1980 – Leif Alpsjö och Kurt Tallroth spelar upplandslåtar (EMMA LP 1).[4]
  • 1981 – Gubbskivan Spelkväll i Göksby (EMMA LP 3).[5]
  • 1998 – Örsprång (DROCD012).[6]
  • 1998 – Bohlins barnbarn Med Curt Tallroth (AWCD-26).[7]

Noter