Crossfire

I den här artikeln ska vi fördjupa oss i ämnet Crossfire, en fråga som har väckt intresse och debatt på senare tid. Crossfire och dess implikationer i vårt samhälle har diskuterats från olika områden, så det är avgörande att ta upp denna fråga på ett uttömmande och objektivt sätt. Längs dessa linjer kommer vi att analysera de olika aspekterna relaterade till Crossfire, och utforska dess ursprung, evolution och återverkningar i det aktuella sammanhanget. Likaså kommer vi att stanna vid de olika perspektiv som finns kring Crossfire, med tanke på åsikter och argument från experter på området. Ytterst är syftet med den här artikeln att belysa Crossfire och erbjuda en detaljerad och balanserad bild som gör att läsaren till fullo kan förstå denna fråga och bilda sin egen bedömning av den.

CrossFire-kontakter på ett Radeon 2600XT.

CrossFire kallas den teknik från ATI (numera AMD) som möjliggör en sammankoppling av flera grafikkort så att de delar på arbetsbördan och således ger bättre prestanda i bland annat datorspel och andra grafikintensiva tillämpningar. Detta kräver ett moderkort med stöd för CrossFire. Tekniken bygger på att de olika GPU:erna samarbetar och räknar ut antingen halva skärmen var eller varannan bildruta. I nuläget kan 4 GPU:er samarbeta, då är det antingen två dubbelkärniga kort som är kopplade i CrossFire, eller fyra stycken separata kort som används. Även tre kort kan användas i CrossFire. CrossFire finns på bland annat X48-moderkort.

CrossFire har sedan 19 november 2007 kallats CrossFireX med releasen av Spider-plattformen.

(Hybrid) CrossFireX kallas den teknik av CrossFire där man istället för att använda sig av två externa grafikkort, använder sig av ett externt som arbetar tillsammans med en integrerad grafikstyrenhet på moderkortet. Denna teknik stöds endast av Windows Vista, Windows 7 (x64) och av Linux.

Se även