I dagens värld har Centrum för samisk forskning blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett stort antal människor. Sedan dess uppkomst har Centrum för samisk forskning fångat uppmärksamheten hos olika samhällssektorer, genererat debatter, motstridiga åsikter och ett ständigt intresse av att lära sig mer om det. Dess inverkan har överskridit gränser och har genererat en stor mängd forskning och publikationer som försöker fördjupa sig i dess olika aspekter. Centrum för samisk forskning har lyckats inta en framträdande plats på den mediala och politiska agendan, bemötts ur flera perspektiv och genererat oändliga åsikter och ståndpunkter. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Centrum för samisk forskning, utforska dess ursprung, evolution och dess inflytande på dagens samhälle.
Várdduo – Centrum för samisk forskning är en tvärvetenskaplig arbetsenhet för forskning vid Umeå universitet. Várdduo inrättades år 2000 under namnet Centrum för samisk forskning (CeSam), men antog 2005 namnet Vaartoe, senare med den umesamiska stavningen Várdduo – "ett fjäll med milsvid utsikt". Föreståndare sedan 2021 är Christina Storm Mienna, universitetslektor i odontologi vid Umeå universitet och övertandläkare i bettfysiologi vid Region Västerbotten.
Várdduos syfte är att vara en resurs för forskning och forskarutbildning, och fungera som ett forum för institutioner inom Umeå universitet och på övriga universitet och högskolor som bedriver forskning om samer, samiska språk och samiska förhållanden i övrigt till exempel vad gäller utbildning och hälsa.
Vàrdduo ger ut en skriftserie, som hittills (2024) resulterat i ett 30-tal böcker. I samband med den årliga Samiska veckan, i februari/mars i Umeå, anordnas Lars Thomasson-symposiet om samiska frågor.
Tack vare stöd från Sametingets kulturråd delar Várdduo ut ett vetenskapligt pris på 25 000 kronor för resor eller inköp i samband med samisk forskning. Priset delas ut i samband med Umeå universitets Vårpromotion.