I dagens värld har Bygdeträsk blivit ett ämne med allt större intresse. Oavsett om det beror på dess påverkan på samhället, dess relevans inom det akademiska fältet eller dess påverkan på populärkulturen, har Bygdeträsk positionerat sig som ett ämne för ständig debatt och reflektion. Från dess ursprung till nutid har Bygdeträsk varit föremål för studier och analys av experter inom olika områden, som har försökt dechiffrera dess många aspekter och förstå dess betydelse för mänsklighetens utveckling. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika perspektiven från vilka Bygdeträsk kan närma sig, och vi kommer att analysera dess relevans i den samtida världen.
Bygdeträsk är en by i Burträsks socken och Skellefteå kommun, belägen mellan sjöarna Bygdeträsket och Göksjön. Till grannbyn Kvarnbyn leder en av Europas längsta björkalléer.
Byn omnämns redan i Gustav Vasas jordebok från 1543. Där framgår att det i byn vid denna tidpunkt fanns tolv bönder. Dessa var då utspridda över ett större område vid och mellan sjöarna.
Idag är jordbruket inte längre den näring som dominerar bygden. Många av de yrkesaktiva i byn finner sin utkomst på olika arbetsplatser i närområdet, framför allt i Bygdsiljum, Burträsk och Skellefteå.
I Bygdeträsk finns ett museum som visar konst av hemmansägaren och konstnären Torfrid Olsson (1913-1992).