Bror Malmberg

I dagens värld har Bror Malmberg blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett stort antal människor runt om i världen. Med vetenskapens och teknikens framsteg har Bror Malmberg positionerat sig som ett centralt ämne inom olika kunskapsområden och genererat debatter, forskning och nya upptäckter som har påverkat samhället avsevärt. Från sitt ursprung till nutid har Bror Malmberg markerat ett före och efter på olika områden, och genererat stora förändringar och transformationer som har haft en inverkan på hur vi förstår världen. I den här artikeln kommer vi att i detalj undersöka effekten och betydelsen av Bror Malmberg, analysera dess inflytande på olika sfärer av det dagliga livet och de möjliga konsekvenser det har för framtiden.

Bror Carl Malmberg

Bror Carl Malmberg, född i Stockholm 5 februari 1818, död i Göteborg 26 augusti 1877, var en svensk arkitekt.

Efter studier vid Kungliga Akademien för de fria konsterna startade Malmberg egen verksamhet i huvudstaden. År 1866 utnämndes han till riddare av Vasaorden. Från 1869 var han hovarkitekt och hovintendent.

Bland Bror Malmbergs verk återfinns bland annat Stora teatern i Göteborg 1856-1859 och Kalmar teater 1861. Tillsammans med Fredrik Wilhelm Scholander svarade han 1866-1868 för utformningen av den nya kupolen till Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. För församlingen ritade han också Hedvig Eleonora folkskola på Linnégatan 37 1868. Även Torups kyrka 1870–1871 är hans verk.

Järnbärare Peterssons hus på Haga Nygata 7-9, kvarteret Furiren, i Göteborg bär på minnen från flera epoker. År 1851 lät Petersson göra en om- och tillbyggnad. Ritningarna utformades av Bror Malmberg. Detta hus har ibland kallats för Haga herrgård.

Bilder

Referenser

Externa länkar