Brittiska språk

Vid detta tillfälle fördjupar vi oss i den spännande världen av Brittiska språk, ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos forskare, yrkesverksamma och allmänheten. Brittiska språk har varit föremål för studier och debatt genom åren, det väcker ett brett intresse både i samhället och inom det akademiska området. Från dess ursprung till dess inverkan idag har Brittiska språk varit en källa till reflektion och analys, och genererat många teorier och tillvägagångssätt. I den här artikeln föreslår vi att vi utforskar de många aspekterna av Brittiska språk, och tar upp allt från dess historiska utveckling till dess implikationer i olika sammanhang. Genom ett multidisciplinärt förhållningssätt vill vi belysa detta ämne som är så spännande och relevant idag.

Brittiska språk är en grupp av keltiska språk ursprungligen talade av britannerön Storbritannien. I dag är språkgruppen uppsplittrad i kymriska i Wales, bretonska i Bretagne (dit ökelter flydde undan den anglosaxiska invasionen) och korniska i Cornwall.

Korniskan var utspridd i Cornwall fram till år 1777, då den sista talaren dog i byn Mousehole, fast språket har ändå återupplivats och har i dag cirka 3 500 talare.

Kumbriskan dog ut på 1100-talet och var tidigare spridd över det område som på kymriska kallas för Yr Hen Ogledd, den gamla Norden.[1].

Referenser

Se även