I den här artikeln kommer vi att ta upp ämnet Blanddryck, som har skapat stort intresse idag. Blanddryck är ett ämne som påverkar människor i alla åldrar och bakgrunder, eftersom dess relevans överskrider kulturella och geografiska barriärer. Det är viktigt att förstå vikten av Blanddryck i vårt nuvarande samhälle och hur det kan påverka olika aspekter av våra liv. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna och perspektiven relaterade till Blanddryck, i syfte att erbjuda en fullständig och objektiv analys av detta mycket relevanta ämne.
Blanddryck, kallas även alkoläsk, är en typ av alkoholdryck som består av en blandning, vanligtvis av alkohol och läsk, och oftast kolsyrad. Blanddryckerna kan kallas för färdigblandade drinkar buteljerade på flaska, och de flesta bygger på någon vanlig bassprit som rom eller vodka. Alkoholhalten är ofta över 3,5 volymprocent. Blanddryck är inte samma sak som groggvirke.
I bryggeribranschen benämns företeelsen Ready to Drink (RTD). I USA kallas de i konsumentledet ofta malternatives och i Storbritannien alcopops.
Systembolaget blockerade försäljningen av alkoläsk i Sverige fram till mitten av 1996, då Alkoholsortimentsnämnden beslutade, med hänvisning till Romfördragets artikel 30, att Systembolaget inte kunde vägra att sälja vissa produkter. Detta ledde till stor debatt, där marknadsföringen av alkoläsken ansågs vara inriktad framför allt mot ungdomar.[1] Efter inledningsvis stora försäljningsframgångar har populariteten nu minskat, och många av alkoläskens marknadsandelar har övertagits av sötare varianter av cider som delar många egenskaper med alkoläsken men har jästs till sin alkoholstyrka.
Exempel på blanddrycker är Xide, Bacardi Breezer och Hartwall Original Long Drink.
|