Idag ska vi prata om Biotage, ett ämne som genererat stort intresse och debatt på senare tid. Biotage är en fråga som berör människor i alla åldrar, kön och samhällsklasser, och dess påverkan märks i olika aspekter av det dagliga livet. När vi fortsätter att utforska de olika aspekterna av Biotage är det viktigt att tänka på dess relevans och hur det kan påverka våra liv. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i de olika aspekterna av Biotage, analysera dess implikationer och ge användbar information för att bättre förstå detta ämne. Så följ med oss på denna upptäcktsresa när vi utforskar mer om Biotage och dess betydelse i vårt samhälle!
Biotage är ett globalt impact tech-bolag med huvudkontor i Uppsala. Företaget tillhandahåller lösningar för effektivare läkemedelsutveckling, analytisk testning samt vatten- och miljöanalys. Biotage utvecklar och säljer plattformslösningar för kemisk separation och syntes av nya substanser. Produkterna används bland annat vid forskning, utveckling och tillverkning av läkemedel samt för att förbereda patientprover, rättsmedicinska prover och miljöprover innan analys. Biotage menar att företagets lösningar hjälper till att lösa olika samhällsproblem genom att effektivisera kundernas arbetsflöden och minska deras arbetsflöden. Kunderna finns inom forskning, läkemedelsindustri, hälso- och sjukvård, rättsmedicin, livsmedelsförsörjning och miljövård. År 2021 har Biotage cirka 485 anställda fördelade på elva platser i sju länder. Den egna säljorganisationen täcker 28 länder i Nordamerika, Europa och Asien. Genom distributörsnätverk säljs företagets lösningar i ytterligare ett stort antal länder i Sydamerika, Europa, Afrika, Mellanöstern och övriga Asien. Totalt finns Biotage närvarande i 70 länder över hela världen. Koncernens nettoomsättning uppgick år 2020 till 1.092 MSEK.
Företaget hette tidigare Pyrosequencing AB och grundades 1997 av Pål Nyrén, Mostafa Ronaghi och Mathias Uhlén med finansiering av Healthcap. Bolaget var då specialiserat på att utveckla instrument för sekvensering av DNA-strängar med en teknik som utvecklats på KTH i Stockholm. Sedan dess har det svenska företaget etablerat sig runtom i världen och genomgått flera stora förändringar, inte bara genom förvärv utan också avyttringar längs vägen.
Milstolpar