I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Berlins kyrkoprovins på djupet. Från dess ursprung till dess relevans idag kommer vi att lägga alla aspekter relaterade till Berlins kyrkoprovins under förstoringsglaset. Vårt mål är att erbjuda våra läsare en fullständig och detaljerad bild av detta ämne, vilket ger ovärderlig information som gör det möjligt för dem att bättre förstå dess betydelse och inverkan på olika områden. Genom en uttömmande analys och presentation av relevant data ska vi fördjupa oss i Berlins kyrkoprovins för att reda ut dess implikationer och dess omfattning i olika sammanhang. Utan tvekan är Berlins kyrkoprovins ett mycket relevant ämne som förtjänar noggrann granskning, och det är precis vad vi kommer att göra på de följande sidorna. Så gör dig redo att ge dig ut på en fascinerande resa genom Berlins kyrkoprovins.
Berlins kyrkoprovins, tyska: Kirchenprovinz Berlin, är en av sju kyrkoprovinser inom den romersk-katolska kyrkan i Tyskland.
Kyrkoprovinsen utgörs av de östligaste delarna av Tyskland och omfattar Berlin, tyska Vorpommern, stora delar av Sachsen, Brandenburg och mindre delar av Sachsen-Anhalt och Thüringen. Berlins ärkestift utgör det största stiftet inom kyrkoprovinsen och sträcker sig från Niederlausitz till Östersjökusten.
De tre stiften som ingår är förutom Berlins ärkestift även Görlitz stift och Dresden-Meissens stift.
Berlin blev säte för en katolsk biskop först i modern tid. Under medeltiden var kyrkoprovinsen uppdelad mellan flera historiska stift: biskopsdömet Brandenburg, biskopsdömet Havelberg, biskopsdömet Lebus, biskopsdömet Cammin, biskopsdömet Schwerin, och biskopsdömet Meissen. Rügen var då del av Roskilde stift. Efter den protestantiska reformationen förbjöd de protestantiska kurfurstarna och kungarna av Brandenburg-Preussen katolska biskopar att slå sig ned i Berlin. Först under Weimarrepubliken etablerades ett katolskt stift i Berlin 1930. Stiftet upphöjdes av påve Johannes Paulus II till ärkestift den 27 juni 1994. Ärkebiskopsämbetet är sedan dess ett av de tre i Tyskland som ofta är förbundet med en kardinalstitel.
Metropoliter sedan 1994:
|