Berkeley Open Infrastructure for Network Computing

I dagens värld är Berkeley Open Infrastructure for Network Computing ett ämne som har fångat många människors uppmärksamhet. Oavsett om det beror på dess relevans i det samtida samhället, dess inverkan på människors dagliga liv eller dess inflytande inom yrkesområdet, har Berkeley Open Infrastructure for Network Computing blivit en avgörande aspekt som förtjänar att analyseras och diskuteras. För att till fullo förstå detta ämne är det viktigt att undersöka dess många aspekter och överväga de olika perspektiv som finns på frågan. I den här artikeln kommer vi att utforska Berkeley Open Infrastructure for Network Computing i detalj och undersöka dess betydelse, konsekvenser och inverkan på olika aspekter av vardagen.

BOINC, kort för Berkeley Open Infrastructure for Network Computing, är en klient som i möjliggör beräkningar över distribuerade informationsnätverk, så kallad distributed computing; jämför datorkluster. Arbetet med att utveckla BOINC startades i februari 2002 av forskare på University of California, Berkeley.

BOINC kan utnyttja användarnas datorkraft för olika beräkningar, samordnade i projekt. De olika projekten utnyttjar datorkraften för beräkningar inom ett stort antal ämnesområden, bland annat för att analysera klimatmodeller, alzheimerforskning med jämförelser av olika proteinmolekylers tertiärstruktur och deras proteinstrukturer, kollisioner i hashfunktioner för kryptering, med mera. Det första BOINC-projektet, SETI@Home, utgör en del av ett vetenskapligt försök att söka efter intelligent utomjordiskt liv med hjälp av radioteleskop.

Klienten finns i både 32- och 64-bitarsversioner för flera varianter av operativsystemen Linux, Mac OS och Windows, och de flesta enskilda projekt har utvecklat beräkningsmodeller för samtliga dessa plattformar. För att inte ta datorkraft från de program människor kör aktivt på sina datorer, används BOINC ofta bara som skärmsläckare; enskilda användare kan dock välja att låta BOINC-klienten utföra beräkningar hela tiden.

Exempel på aktuella projekt

Externa länkar