I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Bank of England på djupet, analysera dess olika aspekter och relevanta aspekter. Från dess ursprung och utveckling till dess inverkan på dagens samhälle kommer vi att fördjupa oss i historien och dess betydelse i olika sammanhang. Dessutom kommer vi att undersöka åsikter och perspektiv hos experter på området, samt erfarenheter från dem som har direkt påverkats av Bank of England. Genom ett brett och multidisciplinärt förhållningssätt strävar vi efter att belysa detta mycket relevanta ämne, och erbjuda läsaren en komplett och berikande vision.
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2022-01) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Bank of England (formellt Governor and Company of the Bank of England) är den brittiska centralbanken och motsvarighet till den svenska Riksbanken. Den kallas ibland för Den gamla damen på Threadneedle Street eller bara Den gamla damen. I äldre svenska användes beteckningen Englands bank. Banken har legat på Threadneedle Street i City of London sedan 1734. Banken var tidigare privatägd fram till att den förstatligades av den brittiska labourregeringen 1946. Idag är Bank of England en statlig myndighet som bland annat har till uppgift att upprätthålla prisstabilitet och att stödja den brittiska regeringens ekonomiska politik, den har ensamrätt att ge ut sedlar i England och Wales och den förvaltar landets guldreserv på 310 ton.
Att grunda banken var en idé av William Paterson 1694, men den genomfördes av Charles Montagu, 1:e earl av Halifax; samtidigt grundades även Bank of Scotland.
|