För närvarande har Babblarna blivit ett ämne av stor relevans inom olika områden. Oavsett om det är inom den sociala, politiska, ekonomiska eller kulturella sfären, har Babblarna fångat uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och yrken. Detta fenomen har väckt stort intresse på grund av dess påverkan på samhället och dess relevans idag. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna relaterade till Babblarna och analysera dess inflytande på olika aspekter av det dagliga livet. Från dess ursprung till dess nuvarande utveckling har Babblarna genererat diskussioner och debatter som fortsätter att öka. Genom denna analys försöker vi ytterligare förstå vikten av Babblarna och de implikationer det har på vårt samhälle.
Babblarna är ett språkpedagogiskt material skapat av Anneli Tisell (författare) i samverkan med Iréne Johansson (Karlstadmodellens grundare), Ola Schubert (animatör och illustratör), Hannes Hagstrand (illustratör), Johan Rask (kompositör) och Hasse Sjölander (kompositör).
Figurerna är inspirerade av professor Iréne Johansson och Karlstadmodellen. Det är en träningsmodell för personer med språk-, tal- eller kommunikationssvårigheter. Johanssons figurer Babba, Bibbi, Bobbo, Diddi, Dadda och Doddo hade tagits fram på 1980-talet för att träna barn i de olika språkljuden genom att härma deras ljud/namn och därmed lär sig att använda betoningar och får en melodi i sitt språk. Figurernas namn introducerades av Johansson i hennes bok Primitiv Grammatik - Ordstadium, utgiven av Studentlitteratur 1990.
Figurerna uppdaterades 2006 av Anneli Tisell, Ola Schubert och Hannes Hagstrand och de fick nya former och färger. Böcker, spel, musik och filmer med Babblarna sprids till en större allmänhet genom Hatten förlag, med start 2007.
Konceptet används i den pedagogiska verksamheten i flera förskolor och Babblarnas Youtube-kanal har (januari 2025) över 1,2 miljarder visningar. SVT:s animerade version av Babblarna vann juryns specialpris i Kristallen 2018.
De ursprungliga sex babblarna har kompletterats med ytterligare sex som är alteregon med syfte att ge möjlighet till träning av flera språkljud.
Flera karaktärer som finns i Babblarnas värld