Båk

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Båk, utforska dess många aspekter och fördjupa oss i dess betydelse inom olika områden. Från dess inverkan på samhället till dess implikationer inom vetenskap och teknik, har Båk fångat uppmärksamheten hos både experter och entusiaster. Under de kommande raderna kommer vi att undersöka dess ursprung, utveckling och relevans i dagens värld, och erbjuda ett detaljerat utseende som gör att vi bättre kan förstå dess inflytande och potential. Följ med oss ​​på denna spännande resa till hjärtat av Båk!

Arholma båkArholma
Replik av tidigare båk på ön Laikari i Oulunsalo i Finland
Båken på Kikkerbakken i Gammel Skagen på Jylland
Keskiniemi båk på Karlö i Finland, byggd 1858
Båken i Cuxhaven i Tyskland

Båk är ett fyrliknande fast sjömärke utan ljus. En typisk utformning är en avsmalnande tornliknande konstruktion uppförd i trä, sten eller betong, som kunde vara upp till ett tiotal meter hög. De svenska båkarna blev vanligen behandlade med tjära eller målade med rödmylla. Formen var ett torn eller en pyramid.

Ett välbevarat och högt exemplar som även använts som utkikstorn av militären är Arkö båkArkö utanför Vikbolandet. Denna renoverades 2006 av den ideella föreningen Arkö båks vänner och är målad i karaktäristisk röd färg, förutom på nedre halvan av en av sidorna som är kritvit. Skälet till detta är att man ska kunna avgöra från vilken vinkel båken betraktas.

Kända svenska båkar

Kända finländska båkar

Referenser

Noter

  1. ^ Nationalencyklopedin (1990). NE HF band 03. NE Nationalencyklopedin. sid. 491. Libris 12306116. ISBN 9789197624022 
  2. ^ Båk, Svenska Fyrsällskapet. Läst 6 juli 2021.
  3. ^ ”Mässkär”. Arkiverad från originalet den 15 april 2016. https://web.archive.org/web/20160415181309/http://www.masskar.fi/. Läst 31 augusti 2015. 

Tryckta källor

Se även

Externa länkar