Augustimåne

I dagens artikel ska vi fördjupa oss i ämnet Augustimåne, ett ämne som har väckt stort intresse de senaste åren. Augustimåne är ett studieområde som har fångat uppmärksamheten hos såväl akademiker, experter som entusiaster, och har genererat debatt och forskning inom olika områden. Från dess påverkan på samhället till dess implikationer på vardagen har Augustimåne visat sig vara ett relevant och ständigt utvecklande ämne. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter och perspektiv av Augustimåne, för att belysa detta fascinerande ämne och ge en mer komplett bild av dess betydelse i dagens värld.

Augustimånen.

Augustimånen kallas månen omkring fullmåne i augusti. På nordiska breddgrader går då månen upp vid ungefär samma tid på kvällen ungefär en vecka i sträck. Den syns då länge tidigt på kvällarna på låg höjd över horisonten, och på grund av månillusionen ser månen också ovanligt stor ut.

Augustimånen är ett välkänt begrepp i Sverige, och står för kräftskivor och allmän romantik på sensommaren. Den besjungs ibland i populärmusiken, och används ofta i litteraturen.

Augustimånen stod över Västra Storgatan i Trosa en afton på 50-talet, när de fördröjda bondkärrorna skramlade ut ur portgången från handelsmannens gård, där de haft kvarter.

– ur Den romantiske klockaren på Rånö, början av första kapitlet, ur Skärkarlsliv av August Strindberg

Se även

Källor

Referenser