Apomorfin

I artikeln som vi presenterar nedan kommer vi att ta upp ämnet Apomorfin på ett brett och detaljerat sätt. Apomorfin är ett ämne som genererat stort intresse och debatt de senaste åren på grund av sin betydelse i dagens samhälle. Under hela denna artikel kommer vi att analysera olika aspekter relaterade till Apomorfin, från dess historiska ursprung till dess relevans i den samtida världen. Dessutom kommer vi att utforska olika perspektiv och åsikter från experter inom området, i syfte att erbjuda en komplett och djupgående vision av Apomorfin. Utan tvekan kommer den här artikeln att vara mycket användbar för dem som vill lära sig mer om detta ämne och dess konsekvenser idag.

Strukturformel Apomorfin

Apomorfin (apomorfinhydroklorid), C17H17NO2 är en kemisk substans och läkemedel, ett morfinderivat.

Ämnet har tre användningsområden:

  1. snabbverkande läkemedel för användning vid Parkinsons sjukdom, häver plötsligt uppkomna rörelsehämningar
  2. medel mot impotens
  3. kräkmedel, används idag endast inom veterinärmedicinen

Apomorfin har även visat tecken på att kunna väcka komapatienter om det tillförs i små mängder under längre tid via dropp.

Apomorfin använder morfin bara som råvara vid tillverkningen, morfinet finns inte kvar i slutprodukten. Läkemedlet är inte narkotikaklassat.

Apomorfin framställs genom upphettning av morfin till 150°C tillsammans med stark saltsyra i ett slutet utrymme. Därvid avspaltas en molekyl vatten och en produkt i form av gråvitt pulver erhålls. Detta är lösligt i vatten eller alkohol. Vattenlösningen som i färskt tillstånd är färglös kan genom inverkan av luft och ljus anta en grön färg, vilket delvis kan förhindras genom tillsats av en mindre mängd saltsyra.

Källor

  1. ^ Läkemedelsverket
  2. ^ FASS.se Arkiverad 4 oktober 2003 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ FASS.se Arkiverad 17 december 2004 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ ”illvet.se”. Arkiverad från originalet den 13 december 2010. https://web.archive.org/web/20101213040226/http://illvet.se/manniskan/hjarnan/ny-medicin-vacker-komapatienter. Läst 16 januari 2011. 
  5. ^ Meyers varulexikon, Forum, 1952