Apollonios från Tyana

I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Apollonios från Tyana, med syftet att ge läsaren en fullständig och detaljerad analys av detta ämne. Från dess ursprung till dess relevans idag, genom dess inverkan på olika samhällsområden, kommer vi att fördjupa oss i en resa där vi kommer att ta itu med dess många aspekter. Genom kombinationen av historiska data, aktuella teorier och konkreta exempel strävar vi efter att erbjuda en övergripande vision som möjliggör en grundlig förståelse för betydelsen av Apollonios från Tyana i det nutida samhället. Oavsett om det är en person, ett koncept, ett datum eller någon annan del av intresse, är vårt syfte att ge läsaren de nödvändiga verktygen för att fördjupa sig i den fascinerande världen av Apollonios från Tyana och förstå dess relevans idag.

Mynt med bild av Apollonios från Tyana.

Apollonios från Tyana i Kappadokien, död på 90-talet e.Kr, var en grekisk vandrarfilosof och undergörare som var verksam under det första århundradet e.Kr.

Biografi

Apollonios var en av de mest utmärkande representanterna för nypytagoreismen. Från Orienten, och företrädesvis från Indien, härstammade enligt hans uppfattning all hemlig och djup vishet, och han sägs också under sina många resor ha besökt magerna och de indiska vise. Han lärde ut, att människan måste föra ett rent och asketiskt liv för att kunna vinna omedelbar enhet med Gud. Själv avhöll han sig från kött och vin, klädde sig i linnedräkt, gick barfota, lät håret växa och avhöll sig från äktenskaplig kärlek. Han hade en stor vördnad för de traditionella religionslärorna, men ansåg att man endast genom omtydning eller hemlig tolkning av dem kunde förstå deras egentliga innehåll och vinna sann vishet. Han var ovän med filosofen Eufrates.

Han beskrivs i källorna som en undergörare och ett sedligt och religiöst ideal. Eunapios såg honom som en halvgud, och ansåg att hans livsberättelse borde kallas "Guds besök till mänskligheten". Han sägs ha haft förmågan att driva ut demoner, uppväcka de döda, förutse framtiden och gå rakt igenom murar, och motståndare till kristendomen har framställt honom som en hednisk motbild till den kristna religionens stiftare.

Flera högt uppsatta personer i romarriket dyrkade och vördade Apollonios, bland andra Julia Domna och kejsar Aurelianus.

Källor

  1. ^ ”Apollonios. Nordisk familjebok / Uggleupplagan. 1. A - Armati”. runeberg.org. 22 mars 1904. sid. 1219-1220. https://runeberg.org/nfba/0674.html. Läst 18 maj 2020. 
  2. ^ Filostratos, (atenaren); Eunapios (i översättning av Wilmer Carter Wright, 1922). Philostratus and Eunapius : the lives of the Sophists. London : Heinemann ; New York : Putnam. sid. 18 och 346. http://archive.org/details/philostratuseuna00phil. Läst 18 maj 2020 
  3. ^ ”Apollonios från Tyana”. Nationalencyklopedin. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/apollonios-fr%C3%A5n-tyana. Läst 18 maj 2020. 
  4. ^ Henrikson, Alf (1978). Alla Tider. Bra Böcker 

Externa länkar