Anders Gabrielsson

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Anders Gabrielsson, utforska dess många aspekter och möjliga implikationer inom olika områden. Från dess ursprung till dess genomslag idag har Anders Gabrielsson varit föremål för intresse och debatt, och ansetts vara ett relevant ämne inte bara för experter på området utan även för allmänheten. Utifrån dessa linjer kommer vi att fördjupa oss i de olika perspektiven kring Anders Gabrielsson och undersöka dess inflytande på samhälle, kultur och akademi. Likaså kommer vi att utforska de möjliga utmaningar och möjligheter som Anders Gabrielsson utgör, och vi kommer att reflektera över dess betydelse och relevans i den samtida världen.

Anders Gabrielsson
Född18 april 1917
Älvdalen, Sverige
Död7 mars 1963 (45 år)
Avesta, Sverige
Utbildad vidKonstfack
SysselsättningMålare, konsthantverkare
SläktingarOlle Gabrielsson (syskon)
Redigera Wikidata

Anders Martinus Gabrielsson, född 18 april 1917 i Älvdalen i Kopparbergs län, död 7 mars 1963 i Avesta, var en svensk målare och konsthantverkare.

Biografi

Gabrielsson var son till kontraktsprosten Sam Gabrielsson och Jenny Maria Beer, och bror till Olle och Jan Gabrielsson. Han studerade vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm och under studieresor till Danmark och Paris. Gabrielsson debuterade i en utställning i Rättvik 1943 och medverkade därefter i samlingsutställningar i Rättvik, Falun, Ludvika och Sala.

Bland hans offentliga verk märks fondmålningar i AB Svenska Trähus bystuga i Vad, oljemålningen i Ovanmyra missionshus, altartavlan i Hedemora gravkapell, glasmålningar i Gagnefs kyrka och Stjärnsunds kyrka, porträttmåleri i Rättviks kyrka och en landskapsmålning och ett blomsterstilleben vid Kungliga Flygkrigsskolan. Hans konst består av stafflimåleri som domineras av fantasikompositioner och bibliska motiv.

Galleri

Referenser

Noter

  1. ^ läs online, sok.riksarkivet.se .
  2. ^ Anders Martinus Gabrielsson. Statistiska Centralbyrån (SCB) - samlingspost, Utdrag ur födelse-, vigsel- och dödböcker 1860-1949, SE/RA/420401/01/H 1 AA/2093 (1917), bildid: A0031335_00387. SCB. sid. löpnummer 62. https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0031335_00387. Läst 30 april 2018 

Tryckta källor