Alfa

I dagens värld har Alfa blivit ett ämne av ökande intresse för människor i alla åldrar och bakgrunder. Oavsett om det beror på dess historiska relevans, dess inverkan på det nuvarande samhället eller dess betydelse för framtiden, är Alfa ett ämne som inte lämnar någon oberörd. Genom åren har det väckt debatter, framkallat förändringar och genererat oändlig forskning och studier inom olika discipliner. I den här artikeln kommer vi att utforska de många aspekterna av Alfa, och analysera dess inflytande på olika aspekter av vårt dagliga liv och samhället som helhet.

Uppslagsordet ”Α” leder hit. För den till utseendet identiska latinska bokstaven, se A. För den till utseendet identiska kyrilliska bokstaven, se А. För andra betydelser, se Alfa (olika betydelser).
Alfa
Grekiska alfabetet
Enhetsalfabetet
Α α Alfa Ν ν Ny
Β β Beta Ξ ξ Xi
Γ γ Gamma Ο ο Omikron
Δ δ Delta Π π Pi
Ε ε Epsilon Ρ ρ Rho
Ζ ζ Zeta Σ σ ς Sigma
Η η Eta Τ τ Tau
Θ θ Theta Υ υ Ypsilon
Ι ι Jota Φ φ Fi
Κ κ Kappa Χ χ Chi
Λ λ Lambda Ψ ψ Psi
Μ μ My Ω ω Omega
Extra tecken i äldre alfabet¹
 Digamma  San
 Heta
Numeriska tecken¹
 Stigma  Sampi
 Koppa
Extra tecken i andra språk¹
 Jot  Sjo

¹Källor: se Grekiska alfabetet#Referenser

Alfa eller alpha (grekiska άλφα álfa) (versal: Α, gemen: α) är den första bokstaven i det grekiska alfabetet. Den hade i det joniska talbeteckningssystemet siffervärdet 1. Alfa motsvarar A, a i det latinska alfabetet, ﺍ,—,ﺎ ('alif) i det arabiska alfabetet och А, а i det kyrilliska alfabetet.

Versal: Ά, gemen: ά) är alfa med en tonos över.

Unicode

  decimalt hexadecimalt HTML
α 945 3B1 α
Α 913 391 Α

Källor

  1. ^ Aaboe, Asger (1969). Antikens matematik. Prisma Stockholm. sid. 115