Ada (namn)

I den här artikeln kommer vi att utforska vilken inverkan Ada (namn) har haft på det samtida samhället. Ada (namn) är ett ämne av stor relevans och intresse i dagens värld, vilket har genererat omfattande debatt och en rad återverkningar inom olika områden. Genom åren har vi kunnat observera hur Ada (namn) djupt har präglat vårt sätt att leva, tänka och förhålla oss till vår miljö. Genom detaljerad analys kommer vi att undersöka de många aspekterna av Ada (namn), från dess ursprung till dess inflytande idag, med målet att förstå dess verkliga omfattning och innebörd.

Ada Lovelace

Ada är dels en kortform av forntyska kvinnonamn som börjar på Adel- (till exempel Adela och Adelheid), dels ett namn av hebreiskt ursprung ('Adah עָדָה) med betydelsen prydnad eller smycke. Det äldsta belägget i Sverige är från år 1762. Namnet var som populärast i Sverige kring förra sekelskiftet (1900).

Det finns två kvinnor i Bibeln med namnet Ada: Esaus hustru (se Basemat) och den första av Lemeks hustrur. Den sistnämnda är den andra kvinnan efter Eva som nämns vid namn i Bibeln.

Den 31 december 2017 fanns det 1 231 kvinnor folkbokförda i Sverige med förnamnet Ada, varav 623 bar det som tilltalsnamn.

Namnsdag i Sverige: 10 mars (1986–1992: 23 december, 1993–2000: 4 mars), tillsammans med Edla.
Namnsdag i Finland (finlandssvenska namnlängden): 16 december

Personer med namnet Ada

Fiktiva personer med namnet Ada

Se även

Källor

  1. ^ Nomina, Historiska museet
  2. ^ Brylla, E. (2004): ”Förnamn i Sverige”, Liber
  3. ^ Hanks, P, Hardcastle, K & Hodges, F. (2006): ”A Dictionary of First Names” (Second Edition), Oxford University Press
  4. ^ Statistiska centralbyråns namndatabas
  5. ^ Universitetets almanacksbyrå