I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av ATC-kod, som mycket lite är känt om. ATC-kod har varit föremål för debatt och studier i åratal, men det finns fortfarande många mysterier att lösa. Från dess ursprung till dess påverkan på samhället har ATC-kod satt en outplånlig prägel på historien. Genom den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i de mest spännande och okända detaljerna om ATC-kod, och upptäcka dess betydelse och relevans i olika aspekter av det dagliga livet. Gör dig redo för en djupdykning i ATC-kods universum, där du kommer att kunna lära dig all relevant information och kuriosa som kommer att överraska dig.
ATC-kod, (Anatomic Therapeutic Chemical classification system), är ett klassificeringssystem för läkemedel. Läkemedlen indelas i olika grupper efter indikationsområde. ATC-koden används av WHO vid biverkningsrapportering och rekommenderas av WHO. På Läkemedelsverkets webbplats och i svenska FASS går det att söka läkemedel genom deras ATC-kod.
Systemet består av 14 huvudgrupper, som visar var eller hur läkemedlet verkar. Huvudgrupperna motsvaras av en bokstav, och inom varje grupp finns ett antal terapeutiska nivåer som betecknas av två siffror. Inom de terapeutiska nivåerna finns sedan en kemisk/terapeutisk nivå som betecknas med två bokstäver och slutligen kemisk substansnivå, två siffror.
Samma läkemedel kan ha flera olika ATC-koder, om det har en verkan som möjliggör flera olika terapeutiska användningar. Exempelvis har mikonazol, ett antimykotikum (svampdödande medel), sex ATC-koder (A01AB09, A07AC01 o.s.v.) inom olika terapeutiska områden eftersom det kan användas vid behandling i munhålan (A01), vid tarminfektioner (A07), på huden (D01), för gyneokologiskt bruk (G01), för systemiskt bruk (J02) och vid öronsjukdomar (S02).
Följande är huvudgrupperna på första nivån:
För veterinärläkemedel gäller samma indelning men med bokstaven Q före (QA Matsmältningsorgan och ämnesomsättning, QB Blod och blodbildande organ, QC Hjärta och kretslopp osv.)
Exempel på en ATC-kod är den för penicillin V, J01CE02. Koden är uppbyggd enligt följande mönster: