AB Stockholms stads trädgårdsstäder

I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av AB Stockholms stads trädgårdsstäder, som mycket lite är känt om. AB Stockholms stads trädgårdsstäder har varit föremål för debatt och studier i åratal, men det finns fortfarande många mysterier att lösa. Från dess ursprung till dess påverkan på samhället har AB Stockholms stads trädgårdsstäder satt en outplånlig prägel på historien. Genom den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i de mest spännande och okända detaljerna om AB Stockholms stads trädgårdsstäder, och upptäcka dess betydelse och relevans i olika aspekter av det dagliga livet. Gör dig redo för en djupdykning i AB Stockholms stads trädgårdsstäders universum, där du kommer att kunna lära dig all relevant information och kuriosa som kommer att överraska dig.

Hustyp V vid Ängsvägen 5-7 Gamla Enskede.

AB Stockholms stads trädgårdsstäder var ett privat byggbolag som bildades 1909 med uppgift att skaffa arbete åt arbetslösa byggarbetare mot att de fick möjlighet att bygga ett eget hem.

Bolaget, som leddes av finansmannen Henrik Palme svarade för byggmaterial till självkostnadspris. Initiativet ledde till att de första innehavare av småstugor i Enskede bestod huvudsakligen av byggnadsarbetare (38,8%) medan övriga arbetare utgjorde 23%. Bolaget hade sina lokaler vid Vasagatan 4, där det fanns en numera försvunnen ljusskylt med text ”Stockholms stads trädgårdsstäder”. I Enskede trädgårdsstad (numera Gamla Enskede) uppträdde AB Stockholms stads trädgårdsstäder även som byggherre, där bolaget tillsammans med AB Hem på landet uppförde 96 stugor.

Vid Ängsvägen och Krokvägen i Gamla Enskede byggde AB Stockholms stads trädgårdsstäder 26 enfamiljs dubbelhus om 3 rum och kök (hustyp V), arkitekt var troligen Rudolf Arborelius.

Se även

Referenser

Fotnoter