I dagens värld spelar 68 Publishers en viktig roll i samhället. Från dess inverkan på människors dagliga liv till dess inflytande på politik och ekonomi har 68 Publishers visat sig vara ett ämne av stor relevans idag. Under åren har 68 Publishers och dess inverkan på olika aspekter av livet diskuterats flitigt. Denna artikel försöker analysera betydelsen av 68 Publishers och dess inflytande på det nuvarande samhället, såväl som dess utveckling över tid. Olika perspektiv och åsikter om 68 Publishers kommer att tas upp, i syfte att ge en heltäckande och berikande vision om detta ämne.
68 Publishers, även kallat Sixty-Eight Publishers, Sixtyeight Publishers eller (på tjeckiska) Nakladatelství 68, var ett bokförlag för tjeckisk exillitteratur, vilket grundades 1971 i Toronto av det landsflyktiga, tjeckiska författarparet Josef Škvorecký och Zdena Salivarová (född 1933).
Förlagets verksamhet avmattades genom sammetsrevolutionen 1989 och lades ner 1993. Talet 68 syftade på pragvåren år 1968. Manusen var många gånger utsmugglade ur Tjeckoslovakien och litteraturen utgavs som regel först på originalspråk, för att kunna smugglas tillbaka in i landet som en del av en samizdat-verksamhet. Böckerna kunde därefter översättas till engelska och andra språk. Ett undantag från denna regel var Milan Kunderas Varats olidliga lätthet som först utkom på franska 1984, innan den tjeckiska originalupplagan publicerades året efter av 68 Publishers. Dramatikern Václav Havel hörde för övrigt till dem som utgavs, liksom nobelpristagaren Jaroslav Seifert och den underjordiske surrealisten Jindřich Heisler.
|