Östgermanska språk

I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska Östgermanska språk, ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos människor från hela världen. Östgermanska språk har varit föremål för intresse och forskning i åratal, och dess inverkan kan ses inom en lång rad områden, från vetenskap och teknik till kultur och konst. När vi fördjupar oss i världen av Östgermanska språk kommer vi att möta nya idéer, spännande upptäckter och fascinerande perspektiv som säkerligen kommer att lämna oss med en djupare förståelse och uppskattning för detta ämne. Följ med oss ​​på denna fascinerande utforskning av Östgermanska språk och låt oss tillsammans upptäcka allt det har att erbjuda oss.

Östgermanska språk
Utdöd gren av de germanska språken Redigera Wikidata
Språkfamilj Redigera Wikidata
Under­klass tillindoeuropeiska språk
 • germanska språk Redigera Wikidata
Uppkallad efterOder, Wisła Redigera Wikidata
Antal talare0 Redigera Wikidata

Östgermanska språk är en utdöd gren av de germanska språken. Den mest kända medlemmen av gruppen är det gotiska språket, men även vandalerna, burgunderna med flera folkslag anses ha talat mycket snarlika språk, dels i enlighet med de historiska källorna, dels med stöd av den språkliga vittnesbörd de lämnat efter sig (huvudsakligen i form av personnamn). Texter finns bevarade på gotiska men inte på övriga östgermanska språk.

Det gotiska språket skall ha varit uppdelat i huvuddialekterna ostrogotiska och visigotiska. Det talades ett gotiskt språk på Krim (krimgotiska) åtminstone fram till 1560-talet. Enligt en uppgift skall gotiskan ha överlevt ända till 1700-talet i isolerade bosättningar på Krim (Bloomfield 1933).[specificera källa]

Se även

Referenser

  1. ^ "Vandalkrigen", av Prokopios, svensk översättning av Sture Linnér, ISBN 91-46-17784-1, sid 35: De tillhör alla den arianska läran och talar blott ett språk, den så kallade gotiskan
  2. ^ ”585-586 (Nordisk familjebok / Uggleupplagan. 31. Ural - Vertex)”. runeberg.org. 3 april 1921. https://runeberg.org/nfck/0311.html. Läst 17 januari 2018. 
  3. ^ ”Östgermanska språk”. ne.se. http://www.ne.se/östgermanska-språk. Läst 20 mars 2011. 
  4. ^ ”Gothic Laguage” (på engelska). Encyclopaedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/Gothic-language. 
  5. ^ Holm, Gösta. ”Gotiska”. ne.se. http://www.ne.se/lang/gotiska. Läst 20 mars 2011.